|

معناشناسی لیلة الرغائب
کلمه «رغائب» جمع « رغیبه » به معنای چیزی که مورد رغبت و میل است و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان می باشد. بنابراین معنای اول « لیلة الرغائب » یعنی شبی که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن فراوان است و بندگان خوب و شایسته خداوند دراین شب تمایل زیادی به رفتن به درخانه خداوند و ارتباط و انس با معبود خویش دارند.
بنابر معنای دوم، « لیلة الرغائب » یعنی شبی که در آن عطاء و بخشش خداوند فراوان است و بندگان مخلص خداوند با روآوردن به بارگاه قدس ربوبی و خاکساری در برابر عظمت حق شایسته دریافت انعام و عطا و بخشش بی کرانه حق می گردند.
اعمال ليلة الرغائب ( شب آرزوها ) اولين پنج شنبه ي ماه رجب
از حضرت رسول اکرم(ص) ذکر شده است :
ازجمله فضیلت هایی که برای آن برشمرده اند اینکه به سبب شرافت این شب گناهان بسیار از کسانی که اعمال خاصی را انجام دهند آمرزیده می شود. از جمله اعمال این شب نمازی است که اگر شخص آن را به جا آورد ، پس از مرگ هنگامی که در قبر گذاشته شود خداوند تبارک و تعالی ثواب نمازش را به سوی او به بهترین صورت
می فرستد تا همدم او شود و او را از تنهایی بیرون آورد.
این شخص با روی گشاده و درخشان و زبانی شیوا و فصیح به او می گوید : ای حبیب و دوست من ! بشارت باد تو را که از هر شدت و سختی نجات یافتی .
میت می پرسد : تو کیستی؟
بخدا سوگند که من چهره ای بهتر از روی تو ندیده ام و کلامی شیرین تر از کلام تو
نشنیده ام و بویی بهتر از بوی تو نبوئیده ام .
آن شخص می گوید : من ثواب آن نمازم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی . امشب نزد تو آمده ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور رستاخیز دمیده می شود من درعرصه قیامت ، سایه بر سر تو خواهم افکند . پس خوشحال باش که هرگز خیر از تو معدوم نخواهدشد هرگز .
و کيفيت آن چنین است که روز پنجشنبه اول آن ماه را روزه ميداري (( اگر فقط نماز را بخوانیم بدون روزه ، ثواب نماز را خواهیم داشت )) چون شب جمعه داخل شود ما بين نماز مغرب و عشا دوازده رکعت نماز مي گذاري، هر دو رکعت به يک سلام و در هر رکعت از آن يک مرتبه « حمد » و سه مرتبه « انا انزلناه » و دوازده مرتبه « قل هو الله احد » مي خواني
و چون فارغ شدي از نماز ، هفتاد مرتبه « اللهم صلی علی محمدالنبی الامی و علی اله » می گویی و سپس به سجده می روی و هفتاد مرتبه مي گويي « سبوح قدوس رب الملائکه و الروح » . پس سر از سجده بر مي داري و هفتاد مرتبه مي گويي « رب اغفر و ارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلي الاعظم » . پس از آن نیز دوباره به سجده می روی و هفتاد مرتبه مي گويي « سبوح قدوس رب الملائکه و الروح » . پس حاجت خود را طلب مي کني که انشاالله برآورده خواهد شد.
امید است كه در پایان این نماز با فضیلت ، محتاجان به دعا را فراموش نكنید و در صدر تمام حوایج فرج آقامون حجه بن الحسن العسکری (عج )فراموش نشود . ما رو هم از دعای خیرتون بهره مند سازید
روایت است کسی که در رجب در وقت صبح هفتاد مرتبه و در وقت پسین نیز هفتاد مرتبه بگوید (استغفرالله واتوب الیه) و چون تمام کرد دستها را بلند کند و بگوید( اللهم اغفرلی وتب علی) پس اگر در ماه رجب بمیرد خداوند از او راضی باشد و آتش او را لمس نکند به برکت ماه مبارک رجب.
برای خواندن ( قل هو والله احد) ده هزار مرتبه یا هزار مرتبه یا صد مرتبه در ماه رجب و نیز روایت کرده که هر که در روزجمعه ماه رجب صد مرتبه (قل هو الله احد)بخواند برای او نوری است در قیامت که او را به بهشت بکشاند.
و نيز که در ماه رجب زيارت حضرت امام رضا (ع) مندوبست و اختصاصي دارد. و نقل است که حضرت امام علي ابن حسين (ع) در ماه رجب و شبانه روز نماز در نزد کعبه مي گذشت و پيوسته در سجده بود. در شب و روز اين ذکر از آن حضرت شنيده مي شد که در سجده مي گفت : عظم الذنب من عبدک فليحسن العفو من عندک.
|